Fittmama tréning 2. (a második 6 hét)

Letelt a gyermekágy időszaka? Kipihented a szülés fáradalmait? Ha orvosod a 6. heti kontrollon rábólint, akkor itt az idő, hogy elindulj fitt önmagad felé vezető úton. Persze csak lassan, lépésről lépésre haladva. A következő 6 hét állóképességed növeléséről, izmaid gyengéd átdolgozásáról fog szólni. Teherbírásod függvényében rendszeresen végezz kardio és erősítő edzéseket, hogy előkészítsd szervezetedet a tréning következő lépcsőfokára, ami már a látványos alakformálásról fog szólni.

1. Kardio edzés

Ha elég erősnek érzed magad hozzá, kezdj egy kicsit intenzívebben mozogni. Mi is ezzel a célod? Az, hogy szíved és tüdőt megerősítésével növeld állóképességedet. Így lesz erőd ellátni gyermekedet egy-egy átvirrasztott éjszaka után is, nem okoz majd gondot a nagyobb séta, kirándulás, és esténként sem hullafáradtan dőlsz majd be az ágyba. Szóval frissebb, kitartóbb és egészségesebb leszel.

A kardio edzés kétféle lehet:

Sokáig tartotta magát megdönthetetlen tényként az a szemlélet, miszerint az a legjobb a szervezetednek, ha minél hosszabb ideig edzel egyenletes és alacsony intenzitással. Ez nem így van. A váltott tempójú intervall edzés klasszisokkal többet ér mind az egészséged, mind a zsírégetés/alakformálás szempontjából.

A gyermekágyas időszak leteltével tested még nem áll készen arra, hogy ennek a rendkívül hatékony edzésformának hódolj. Célod viszont lehet az, hogy erőnlétedet felhozd arra a szintre, hogy intervall edzéseket tudj végezni. A következő 6 hétben ennek az eszköze lesz az egyenletes intenzitású kardio edzés. Heti 3 alkalom megteszi.

Kardio edzésterv minta:
1-2. hét: Mikor levegőzni viszed a picit, sétátokból mindig szánj 20 percet tempósabb gyaloglásra.
3-4. hét: kocogj 20 percig egyenletes tempóban, alacsony intenzitással. Pulzusod nagyjából 90-120 között legyen. Ha kapkodod a levegőt, lassíts.
5-6. hét: kocogj 20 percig, egyenletes tempóban, de közepes intenzitással.

Ha nem szeretsz futni, nyugodtan végezz valami más kardio gyakorlatot, például: úszás, kerékpározás, tánc, túrázás vagy akár a fitnesz termekben található kardio gépek használata. Az aerobik órákat még nem javasolom, mert azok általában magasabb intenzitásúak és többnyire 60 percesek, ami így 2-3 hónappal a szülés után még sok lenne.

2. Erősítő edzés

Nem csak állóképességedet, de izmaidat is elkezdheted visszavezetni a terhességet megelőző állapotukba. Heti 2 alakformáló edzés kezdetben elegendő, aztán ahogy erősödsz, úgy fogunk szépen növelni mind a gyakoriságon, mind az intenzitáson. Az edzésidő elnyújtása itt sem cél. Gondolom a szabadidő nálatok is ritka jószág mostanság. Nem akarom, hogy az összeset testedzésre szánd. Hiszen kell az még pihenésre, na meg szórakozásra is, nem igaz? 😉

Friss anyukák legkézenfekvőbb erősítő edzése a baba-mama torna. Ki ne hagyd! Hatalmas élmény, meglátod. Gyakorlatokért katt ide! Bátran szemezgethetsz még a kismama torna gyakorlatokból is, ugyanis kezdetben nagyjából ezt az intenzitást kell megcéloznod.

Fontos!

  • Ne vidd túlzásba a testedzést! Lehet, hogy a tüdőd, szíved bírná a magasabb intenzitást, de ízületeid a terhesség során kissé kilazultak és idő kell, míg újra stabilak lesznek. A fokozatosság a jelszó.
  • Ha még egyáltalán nem esik jól a mozgás, akkor várj még egy-két hetet, vagy amennyit szükséges.
  • Ha császármetszéssel hoztad világra gyermeked, csak a teljes gyógyulás után kezdj sportolni.
  • Edzés előtt és utána is igyál elegendő folyadékot.
  • Pihenj eleget.
  • Edzéshez viselj sportmelltartót és mindig szoptatás után sportolj.
  • Nyújtással fejezd be az edzést. Gyakorlatokért katt ide!A Fittmama tréning következő részében bővebben olvashatsz az intervall edzésről, a szoptatás alatti aktív életmódról és ahogy ígértem, a látványos alakformálásról! 🙂Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Spam Protection by WP-SpamFree