Takarítás, jó móka

Nem jutsz egyről a kettőre a házimunkában? Imádott magzatod ott sertepertél körülötted és azon mesterkedik, hogy magára vonja figyelmedet? Tedd őt hasznossá! Vond be őt is a feladatokba! Meglátod micsoda lelkesedéssel veti bele magát a takarításba. Élvezetes és hasznos személyiségfejlesztő játék ez számára.

Kora függvényében bátran vond be őt a feladatokba. Félévesen leellenőrizheti a különböző – nem veszélyes – konyhaeszközök állapotát 😉 Így ismerkedhet a formákkal, színekkel, anyagokkal. Az egyéves segíthet port törölni és pakolgatni a műanyag edényeket. Kétévesen már segíthet porszívózni, felmosni, virágot locsolni, bepakolni a mosógépbe, majd elindítani a programot. A főzésben is segíthet. Gyúrhat, turmixolhat, és ő lehet a főkóstoló is.

Eleinte persze a valódi segítség helyett inkább hátráltatni fog a picur, de megéri a „befektetés”, mert egyre ügyesebb kis segítőd lesz. Kétéves kisfiam például teregetésnél olyan tempóban adogatja a vizes ruhákat, hogy pikk-pakk készen vagyunk a feladattal.

Ez nem csak jó móka, hanem nagyon hasznos program is a gyerek számára, hiszen

 • építi önbecsülését (fontos feladatot bíztak rá),
 • fejleszti szociális érzékét (segíteni jó),
 • fejleszti kézügyességét (eszközhasználat),
 • bővíti szókincsét (minden eszközt nevezz meg, és mondd el neki mire való),
 • pozitív mintát tanul (rendszeretet),
 • minden új, közös élmény tovább erősíti az anya-gyerek kapcsolatot.

Ha nem akarod, hogy a te eszközeidet használja, vegyél neki játék takarító készletet (műanyag kislapát, seprű, felmosó, vödör).

És még valami! Osszátok szét a feladatokat napokra. Ha egyszerre takarítjátok ki az egész lakást, akkor megunja a kicsi. Ne élj vissza türelmével, mert hamar elveszíti lelkesedését. Legyen inkább felnőttes játék számára a takarítás, ne pedig nyűg és kötelezettség. Akkor munkára fel! 🙂

“Takarítás, jó móka” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Nagyon jók a tippek,én is így használom, és 2 éves fiam is egy kis tündér közben!
  Egyébként meg nagyon szeret segíteni 🙂
  Enikő, nagyon jó az oldalad, nagyon tetszik!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Spam Protection by WP-SpamFree