Kevesebb házimunka, több játék

Szeretem, ha rend van. Magát a takarítást már kevésbé, de a cél szentesíti az eszközt. Ha körülöttünk rend van, akkor a fejünkben is, és a mindennapok harmonikusabban telnek.  Egy a bökkenő: ha pici gyerekeid vannak, valahogy hiába az egész napos pakolás. 1. látszata nincsen. 2. ott a lelkiismeretfurdalás, hogy a rámolás a kicsivel töltött idő rovására megy. Ezért feladod, hogy aztán drága szabadidődben suvickolhasd a lakást.  Na akkor hogy is kéne ezt? Utánajártam, „közvéleménykutattam”, most megosztom veled, mire jutottam.  Sőt, veled együtt fogom kipróbálni a módszert, ugyanis bevallom, nekem is a rendrakás a gyenge pontom. 🙂

Ha betartod a „játékszabályokat”,

  • hétvégéid többé nem a takarításról fognak szólni,
  • több időd lesz játszani gyerekeiddel (maga a takarítás is beépül a játékba),
  • nem kell többet magyarázkodnod váratlanul betoppant vendégeid előtt a kupi  miatt,
  • sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben,
  • és hiszed vagy nem, még a gyerekek is jobban fognak viselkedni tiszta, rendes környezetükben.

A „majd hétvégén megcsinálok mindent” felfogás helyett, válaszd a „kevesebb takarítás-több játék” elvet.

Így csináld!

1. Minden nap végezz el néhányat a fontos feladatokból, és tiéd  hétvége! 🙂

Példa:

hétfő nagymosás, teregetés, viráglocsolás
kedd főzés, konyha rendbeszedése
szerda mosott ruhák hajtogatása, elpakolása
csütörtök főzés, szobák rendbeszedése
péntek felmosás, porszívózás
szombat főzés, szórakozás
vasárnap szórakozás

2. Ne légy maximalista! Ne várd el, hogy lakásod patyolat tiszta legyen. Ez most nem az az időszak. Ha egyedül vagy otthon a gyerek(ek)kel, és nincs takarítónőd, más segítséged, akkor ez reménytelen. Tűzd ki célul azt, hogy mindig legyen egy általános rend (ebbe még belefér gubbasztó gyermeked mellett elterülő legóhalmaz :)).

3. Delegálj egyes feladatokat! Jelölj ki feladatokat párodnak is. Kérdezd meg tőle, mit vállalna be szívesen (pl. bevásárlás, főzés).

4. Ne fuss felesleges köröket! Ha tiszta az asztal, ne töröld le! Ha nem koszos egy ruha, ne dobd a szennyesbe. Ha valamit előveszel, tedd is vissza. Ha gyermeked megunta az építést, először tegyétek el a kockákat együtt, csak utána vegyétek elő a kisautókat. Hamar magáévá teszi ezeket a szabályokat és később ez lesz számára  a természetes.

5. Redukáld minimálisra eszközeidet! – világosított fel párom édesanyja, mikor megkérdeztem, ő hogy csinálta annak idején a két pici mellett. Ha túl sok holmi van elöl, előbb-utóbb nagy lesz a felfordulás. Ne tegyél a kisded elé öt játékos dobozt, mert pár percen belül biztos, hogy mindnek a tartalma ott hever majd a szoba közepén. Kézközelben csak annyi tányért, poharat tarts, amennyire valójában szükséged van a hétköznapokon, különben a nap végére könnyen ott tornyosulhat a mosogatóban a teljes étkészlet.

6. Lomtalanítás. Bizonyos időközönként szanáld ki nem használt, ütött-kopott holmijaidat, és rendszerezd a meglévőket. Ne ragaszkodj a régi tárgyakhoz, csak növelik a káoszt. Inkább legyen méltó, tágas helye az újnak, a jobbnak.

7. A változáshoz idő kell. Légy türelmes magaddal!

Végezetül pedig: vond be gyermekedet is a házimunkába! De erről majd legközelebb bővebben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Spam Protection by WP-SpamFree