Watsu – a lebegés öröme

Kellemesen langyos víz, meditatív tudatállapot, lazító-nyújtó mozdulatok. Ez a Watsu. Amerikában esküsznek rá a kismamák, és hazánkban is egyre többen próbálják ki ezt a különleges módszert, hogy oldják a mindennapok stresszét, elősegítsék a kismama és a magzat kapcsolatát, megkönnyítsék a várandósság nehézségeit. A Watsu egy amerikai shiatsu terapeuta, Harold Dull nevéhez fűződik. A mozaikszó a water (víz) és a shiatsu (az energiák harmonizálásán alapuló japán gyógymód) szóból ered.

A terápia lényege

Egy alig másfél méter testmeleg vízű medencében egy terapeuta szavak nélkül kezeli páciensét, miközben az a lebegéshez hasonló mozgás, a csend, a nyugalom és víz kellemes felhajtóerejének köszönhetően meditatív tudatállapotba kerül. Álom és ébrenlét határa ez, ami először ijesztő lehet, hiszen egy idegen előtt kerülünk védtelen állapotba. Ez a kezdeti kiszolgáltatottság-érzés azonban nagyon hamar oldódik.

A Watsu áldásos hatásai

  • a gondolatok kitisztulnak, a stressz oldódik
  • enyhül az izmokban felgyülemlett feszültség, a test ellazul, a fájdalmak elmúlnak (főként a gerinc, a nyak és a hát görcsösségét, fájdalmait oldja)
  • erősíti az immunrendszert, javítja a légzéstechnikát
  • elősegíti a nyugodt alvást
  • a kismamák testi-lelki problémái enyhülnek, az anya-magzat kapcsolat erősödik
  • oldódnak a szüléssel kapcsolatos félelmek
  • segít feldolgozni a szüléssel kapcsolatos esetleges traumákat és segíti a már megszületett gyermekre való ráhangolódást
  • oldja a gyermekek viselkedési és koncentrációs zavarait (5 éves kortól a kicsik is részt vehetnek a terápián)

A Watsu az emberre, mint egészre tekint. Testi-lelki szinten gyógyít, a probléma gyökeréhez nyúlik vissza. Nem részproblémákat próbál gyógyítani, mint a hagyományos orvoslás.

Watsu terápia Magyarországon:

http://watsu.lap.hu/

http://www.ramadaresortbudapest.hu/

http://www.watsu.org.hu/Nandu.htm

http://www.watsu.org.hu/Roland.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Spam Protection by WP-SpamFree