Állatkás mézeskalács

.Illatos-omlós mézeskalács-kavalkádod készítettünk a gyerekekkel. Micsoda buli volt! Ügyeskedtek, gyúrtak, nyújtottak, nyomkodtak, sütöttek, díszítettek, majd befalták munkájuk gyümölcsét. Már csak néhány halacska és cica árválkodik a dobozban… de csakis azért, mert azokról már lepotyogtak a cukorgolyó szemek. Azok a szorgos kis gyerek kezek hogy gyúrták a tésztát! Illatos lett, finom lett, szép lett, bár nem volt túldíszítve. Csak annyi cukormázat tettünk rá, hogy az állatok szemei odatapadjanak. A kiszúróformákat gyurma készletből kölcsönöztük, tökéletesen beváltak. Szegény kis állatkákat szimpátia alapján csoportosították a gyerekek. Amelyik előrekerült a sorban, azzal hamarabb végeztek. Miáuuuuuuu!

A recept:

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl méz
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor vagy 1 ek stevia (nullkalóriás növényi édesítőszer)
  • 1,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag (15 g) mézeskalács fűszerkeverék

.

Elkészítés:

Olvaszd meg a mézet és a vajat, majd keverd össze a porcukorral/steviával, a tojással és a fűszerkeverékkel. Add hozzá apránként a szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól gyúrd össze az egészet, hagyd állni 4-5 órán keresztül, majd nyújtsd fél centi vastagra és szaggasd a kívánt formára. Ami visszamarad szaggatás után, gyúrd össze megint, nyújtsd ki és szaggasd ki, és így tovább… 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára (6-8 perc). Ha kihűlt díszítheted cukormázzal (1 tojásfehérje porcukorral kikeverve), de csak spórolósan. 🙂 Ha rászáradt a díszítés, tedd zárható edénybe, és tegyél bele egy fél almát (ettől visszapuhul a sütemény).

Ne hagyd ki a folyamatokból a gyerkőcöt, hadd élje át az alkotás örömét. Bár süteményről van szó, legalább mézes és hangulatjavítóan illatos. Ha mézet és steviát  használsz, finom liszt helyett pedig teljes kiőrlésűt, egészségesebb finomságot kapsz, de ettől még kalóriadús marad, úgyhogy keveset egyél egyszerre és inkább délelőtt vagy ebéd után desszertként edd, estig úgyis letornázod. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Spam Protection by WP-SpamFree