Interjú egy maratonista Fittmamával

.

“36 éves múltam júniusban. Csilla lányom 15, Tomi fiam 8 évesek. Férjemmel 16 éve vagyunk házasok.” – kezdte bemutatkozását Czira Tamásné Panni, akit nemrég ismertem meg ugyan, közvetlensége, lendülete, szókimondósága miatt mégis nagyon közel érzek magamhoz. Panni egy hétköznapi nő, aki sport, család és munkafronton is nagyon “teljesít”. Vérbeli Fittmama, igazi “motivátor”. Ezért is döntöttem el, bemutatom neked.

Panni, a futás az egyetlen szerelmed vagy időnként azért kikacsintgatsz?

Futó pályafutásom cirka 2 évvel ezelőtt kezdődött. Előtte 3 évig konditerembe jártam edzeni a barátnőmmel. Szépen fejlődtem, annyira, hogy majdnem (de csak majdnem!) beneveztem egy fitness versenyre….De! A versenydiéta vége felé feladtam. Ez amúgy nem jellemző rám. A testépítés nem egy családbarát sport. Mindent alá kell rendelni a testnek. Rendkívül szigorú edzés- és táplálkozási tervet kell követni. Meg kellett tapasztalnom, hogy ez nem az én utam. Amikor grammra pontosan kimért főtt brokkolit és vízben főtt sótlan csirkemellet kellett ennem a moziban (ugyanis pont akkorra esett a kötelező evésidő), akkor mondtam azt, hogy ebből elég! Utólag szegény férjem is bevallotta, sokszor érzett késztetést, hogy leállít, de tudta, hogy ez nekem milyen fontos. Az edzések mennyiségéről és a táplálékkiegészítők havi áráról ne is beszéljünk. Szóval a barátnőm, akivel edzeni jártam, elkezdett futni és egy alkalommal én is vele tartottam. És maradtam…

Mit ad neked a futás?

Már az első futásom alatt – ami 16 kör volt egy 400 méteres pályán – éreztem, hogy ez az enyém. Ez én vagyok. Olyan élményt adott, hogy az leírhatatlan. Egyre többet bír az ember és utána az a jó érzés,hogy megcsináltam! Szuper. Amióta futok, sokkal higgadtabb, kiegyensúlyozottabb és türelmesebb vagyok. Nem beszélve az egészségről és a testképről!

Aztán jöttek a versenyek…

Az első versenyemre, ami 7,5 km volt, a férjem nevezett be, mert látta, hogy mennyire jó nekem ez a sport és hogy milyen kitartóan űzöm. Az időeredményemre nem emlékszem már, de ott nem is az volt a lényeg. Egy ilyen futóversenyen annyi energia van a levegőben, hogy már attól feltöltődök. Esküszöm, receptre írnám fel mindenkinek! 🙂 Az első verseny óta már számtalan félmaratonon és 4 maratonon vagyok túl. Terveim között szerepelnek a hosszabb távok, az ultrafutások!

Le a kalappal előtted! Az izmok azért megmaradtak, ezek szerint erősítesz is?

A futás mellett heti kétszer erősítek a videóidra, illetve konditeremben, valamint heti egyszer sportmasszázsra járok.

Áruld el kérlek, hogyan szervezed a napodat!

Igazából nem kell nagy szervezés az edzéseimhez, iskola időben megoldom. Egy edzés átlag napi 1 – 1,5 órát vesz igénybe heti 2 nap pihivel. Itt Dabason, egy kaszinó/étteremben dolgozom, mint szerencsejáték-szervező manager. A pihenőnapok a munkámhoz igazodnak. A hétvégi hosszabb futásaim alatt a férjem és a nagylányom besegít. A férjem sokszor kísér bringával, ilyenkor a nagymamát is igénybe vesszük.

Ezek szerint számíthatsz a családodra.

A családom maximálisan támogat, a férjem a “hűséges fegyverhordozóm” , minden versenyen ott van velem és vár a célban. A gyerekek otthon drukkolnak nekem, a kisfiam várja haza az érmeket 🙂 Anyukám meg félt inkább, de ez az anyák sorsa. 🙂

Mégis, hogy néz ki egy napod?

Mikor szabadnapos vagyok, fél 7-kor kelek, elkészítem a reggeliket, uzsonnákat, beágyazok, stb., majd 7-kor keltem a gyerekeket, öltözés, reggeli és fél 8-kor irány a suli. Aztán 8 körül elindulok futni és általában 10-re érek haza. Ilyenkor megfürdök, neki állok az ebédnek. (Ezt csak akkor úszom meg, ha a munkahelyemen – ami étterem is egyben – olyan a napi menü, amit a gyerekek szeretnek.) Ha kész az ebéd, akkor a további háziasszonyi teendőket végzem el vagy kimegyek kertészkedni. 2 körül elindulok a fiamért a suliba, a lányom már egyedül jár a közeli gimibe. Hazaérve 1 órát tanulok a kicsivel, aztán szabad foglalkozás. Vagy átjön egy barátja vagy viszem edzésre. Ő focizik. A nagylányom jár velem kardiózni a konditerembe. Mikor a kicsi edzésen van, akkor sokszor lenyomok még egy kis kardiót vagy erősítést vagy elmegyünk a párommal biciklizni. Fél 7-kor vége az edzésnek, ilyenkor irány haza és kezdődik az esti procedúra. 🙂 Vacsi, fürdés és 9-kor alvás. Én általában már 10-kor alszom. Így néz ki egy nap, amikor nem vagyok a munkahelyemen. Amikor dolgozom, akkor kevesebb az edzés.

Egy ilyen pörgős naphoz kell az energia. Hogyan táplálkozol?

Egy tápanyagvizsgálatot követően felhagytam az általam addig követett és elfogadott szénhidrát-szegény életmóddal. Sokan táplálkoznak eszerint a számozási rendszer szerint Magyarországon, nekem viszont nem vált be. Valami nem stimmelt. Állandó puffadás, 6 kg hízás és a sport teljesítményem is hanyatlásnak indult. Utólag persze rájöttem, hogy teljesen ki volt ürülve a szervezetem! Hihetetlenül kívántam a szénhidrátot, de nem mertem enni, mert féltem, hogy hízni fogok. Pedig józan paraszti ésszel is tudjuk, hogy a sporthoz kell a szénhidrát! Így nem szenvedtem tovább, bejelentkeztem egy tápanyagvizsgálatra. Mint sportoló, a teljesítményem fokozása volt az elsődleges cél. A táplálkozásnak óriási jelentősége van a sport szempontjából. Az étrend, amit most követek, tökéletesen bevált: 70% szénhidrát, 20% fehérje és 10% zsír, napi 1400 kcal kalóriabevitel mellett. Azóta 5 kg mínuszban vagyok, de a lényeg: a teljesítményem, az energiaszintem az egekben!!!:) Igaz az a mondás, hogy ami az egyiknek egészség az a másiknak méreg!

Ezzel egyetértek, mindenkinek magának kell megtapasztalnia, hogy milyen étrendet érdemes követnie. Panni, a várandósságaid során hogyan alakult a súlyod?

A várandósságaim szerencsésen és problémamentesen alakultak. A lányommal 15, a fiammal 12 kilót híztam, amit 3 hónapon belül le is adtam. Otthon tornáztam, ahogy letelt a 6 hét. Mindkét szülésem császármetszéssel történt, így nagyon óvatosan kezdtem el mozogni. Mindkét gyermekemet 9 hónapig szoptattam. Rengeteg folyadékot és kesudiót ettem, ezek fokozzák a tejtermelést.

Mit üzensz az elfoglalt, időhiánnyal küszködő Fittmamáknak?

Tudom, hogy minden anyuka időhiányban szenved. Szerintem ügyes szervezés kérdése az egész. Nem mindenki hajlandó korábban kelni a sport miatt vagy később lefeküdni. Én azok közé tartozom, akiket érdekel az egészsége. Kétgyermekes anyukaként is szeretek jól kinézni és vidám lenni. Mikor picik voltak a gyerekek a délelőtti alvásidőben tornáztam. Nem éreztem jól magam ha nem mozoghattam. 1 órám mindig volt magamra. Főzni tudtam a gyerekektől, sosem ettek bébikaját. Volt mindennap séta is játék is házimunka is. Egyszerűen nem stresszeltem ezeken a dolgokon, mégis simán ment minden. Fontos, hogy az anyuka érezze jól magát, hiszen ez kihat a családra is. Melyik férfi szeret egy frusztrált, ideges asszonyhoz hazamenni? Igenis igénybe kell venni a nagyit, a szomszéd nénit vagy a barátnőt! Ez jár nekünk. Egy okos anyuka sok mindent megcsinál gyerek mellett is. A családért és saját magáért.

Köszönöm az interjút Panni! A sportszereteted több, mint motiváló, azt hiszem most sok anyukának adtál lendületet. Köszönetképpen szeretnélek megajándékozni új Zóna Edzés DVD-mel, amely otthoni kardió és erősítő edzéseidhez is segítségül lesz. 

Légy te is fitt és formás anyuka! Hogyan? Van néhány ötletem… 🙂

  1. Gyere és tornázz velem minden hétfőn és csütörtökön a 13. ker, Roxy Súdióban!
  2. Tornázzunk “együtt” az otthonodban! Kisbabás anyukáknak Fittmama Program DVD, bevállalósabb, pörgős anyukáknak Zóna Edzés DVD.
  3. Válogass a Fittmamablog és a Tornavideo.hu ingyenes torna videó repertoárjából és kérd az ingyenes edzéstervet.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Nem mondhatod, hogy nem gondoltam rád! 🙂 MOST RAJTAD A SOR!  ÁLLJ FEL –  LÉPJ – LÉGY AKTÍV! TORNÁZZUNK EGYÜTT!

“Interjú egy maratonista Fittmamával” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Igen, igen…bocsánat a negativitásért, de én néha már úgy érzem, hogy az ilyen hölgyek nem lendületet adnak, inkább elkeseredem. Mindenféle kifogás nélkül mondom, vannak olyan felfordult életek, amikor nem fér bele az edzés.

  2. De mindenképpen csodálatra méltó, és szuper a hölgyemény! Gratula neki!

  3. Sajnos azt hiszem, csatlakozom Aviliszhoz. Csodálom és tisztelem ezeket a nem mindennapi, mindennapi nőket,de engem nem motiválnak, csak hümmögök, hogy irigylem az akaraterejét.:(

  4. Jé, milyen mások vagyunk, engem meg pont ez motivál. Fazon a nő, nekem szimpi és ha csak egy kicsit veszel is át tőle, már jobb vagy, mint voltál. Én ezért bírom az ilyen sikersztorikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Spam Protection by WP-SpamFree