Irodai torna

.

A számítógép előtt roskadás sok problémáért felelős: hát- és derékfájdalmak, fejfájás, fáradtság, ingerültség, kismamáknál pedig az alhas feszülése és akár komolyabb keresztcsonti fájdalmak. Az irodai munka tényleg nem egy bizsergető élmény, de sokat tehetsz egészséged és frissességed megőrzéséért még a gép előtt töltött órákban is.

.

.

.

Tippek:

 • Szellőztess gyakran, ebédszünetben pedig, ha van marad pár perced, sétálj egyet a szabadban.
 • Cégen belül intézz mindent személyesen. Emberi kapcsolataidnak és elgémberedett tagjaidnak is jót fog tenni, ha emailezés helyett felemeled a popsid.
 • Mindig legyen az asztalodon víz vagy anyagcserédet serkentő zöld tea (nem cukrozott üdítő, hanem filteres).
 • Figyelj a helyes tartásra. Nem görnyedten, de nem is „peckesen” ülünk, csak lazán, egyenes háttal, leengedett vállakkal.
 • A monitor a szemeddel egy vonalban legyen.
 • Amikor nem gépelsz, csuklódat tedd le az asztalra pihenni.
 • Jó, ha néha leveszed a cipődet és lábadat magad alá húzva törökülésben ücsörögsz. A hát ilyenkor is egyenes.
 • Ha megfájdult a hátad vagy „kockásra” ülted a popsid, jöhet az irodai torna.

Irodai torna gyakorlatok

Alaphelyzet: ülj egyenes háttal, combod a törzsedre és a lábszáradra merőleges. Kezeid a combodon pihennek. Fejedet tartsd egyenesen, nézz előre.

A következő gyakorlatok mindegyikét végezd el 10x.

 1. Fejkörzés: Alaphelyzetben írj le félköröket a fejeddel. Bal válltól indulj, lassan engedd le előre a fejedet, majd egy köríven haladva érkezz a jobb válladhoz. Innen már nem megyünk tovább, a teljes fejkörzés nem tesz jót a nyaki csigolyáknak.
 2. Vállkörzés: Vállad tetejét érintve vagy nyújtott karral körözz előrefelé, majd hátrafelé.
 3. Cicahát: alaphelyzetből púposítsd a hátad, válladat told előre, nézz lefelé. Tartsd meg egy kicsit, majd homorítsd a hátad, popsit told ki, válladat pedig feszítsd hátra. Ilyenkor jó mélyen szívd be a levegőt, majd domborítás közben fújd ki.
 4. Láblóbálás: alaphelyzetben felváltva nyújtsd ki, majd hajlítsd be a lábaidat úgy, hogy közben egyiket sem engeded vissza teljesen a talajra. Így átmozgatod  a combizmodat és az alaphelyzet megtartása miatt pedig a derék- és háttáji izmok is bekapcsolódnak.
 5. Nyolcas: Nyújtsd ki az egyik lábad és a lábfejeddel próbálj meg nyolcasokat írni. Utána csere.
 6. Derékcsavar: tedd tarkóra vagy oldalra nyújtsd ki a kezed és egyenes háttal fordulj balra derékból (beszív a levegő), lassan gyere vissza középre (kifúj), majd jobbra (beszív) és vissza (kifúj).
 7. Popsiszorítás: alaphelyzetben szorítsd össze a popsid 10 másodpercig, majd lazíts.
 8. Popsiemelés 1: Kapaszkodj meg a székpárna két szélében vagy a szék karfájában és comb- és farizmod segítségével emeld el a popsit 5-10 centire a széktől, majd lassan engedd vissza.
 9. Popsiemelés 2: Végezd el az előző gyakorlatot, de most lazítsd el közben a popsit és a combot és karizomból told ki magad.
 10. Szék-twist: Ha forgószéked van, kapaszkodj meg az íróasztalban és egyenes háttal forogj (a szék forgatásával) balra-jobbra.
 11. Intimtorna: Erősen feszítsd meg gáttáji izmaidat 10 másodpercig, majd lazíts.
 12. Szemtorna: Tedd a mutatóujjad közel az arcodhoz és próbálj meg ráfókuszálni, amíg teljesen tisztán nem látod. Majd hirtelen vedd el az ujjad és igyekezz egy távoli pontra „zoomolni”. 10 kör után végezz néhány „szemkörzést”, majd fél percre hunyd le a szemed. Ennyi felfrissülés jár.

Még valami! Nehogy szégyenkezz a kollégáid előtt! Hamar követik majd a példádat,  ha látják, hogy milyen friss és fitt vagy egész nap. Ha főnök kérdőre vonna, dörgöld az orra alá:

Az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet előírja, hogy a képernyőfigyelést végző munkavállalóknak – a fokozott figyelem követelménye miatt – óránként 10 perc szünetet kell adni, és a képernyőfigyelésre naponta maximálisan 6 óra fordítható.

Hajrá irodai fitness! 🙂

“Irodai torna” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Ez nagyon jó! Azonnal kipróbálom! 🙂 Köszönjük a tippeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Spam Protection by WP-SpamFree